Veiligheid en Gezondheid op het Werk: De Rol van Geocentrum in de Bouwsector

Gepubliceerd op 28 april 2024 om 12:12

Veiligheid en Gezondheid op het Werk: De Rol van Geocentrum in de Bouwsector

In de bouwsector is veiligheid altijd een topprioriteit. Werknemers worden dagelijks blootgesteld aan verschillende risico's, variërend van vallen van hoogtes tot blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Het is daarom van vitaal belang dat bedrijven in de bouw zich inzetten voor het waarborgen van een veilige werkomgeving. Als toonaangevend bedrijf in geospatiale technologieën speelt Geocentrum een cruciale rol in het bevorderen van veiligheid en gezondheid op het werk, met name bij het inmeten en uitzetten op bouwplaatsen.

 

Het belang van Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk

Elk jaar op 28 april vieren we de Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk. Deze dag herinnert ons eraan dat veiligheid op de werkplek een universeel recht is en een essentieel aspect van elk beroep. Het is een gelegenheid om de aandacht te vestigen op de noodzaak van veilige werkomstandigheden en om vooruitgang te boeken in het creëren van veilige werkomgevingen over de hele wereld.

 

Veiligheid bij het Inmeten en Uitzetten op Bouwplaatsen

Bij bouwprojecten is het nauwkeurig inmeten en uitzetten van cruciaal belang voor het succes van het project. Het gebruik van geavanceerde meetinstrumenten is essentieel om ervoor te zorgen dat alle elementen van een project correct worden geplaatst en gepositioneerd. Echter, naast nauwkeurigheid, is veiligheid een aspect dat niet over het hoofd gezien mag worden. Bij Geocentrum begrijpen we dat het hanteren van meetinstrumenten op bouwplaatsen inherente risico's met zich meebrengt. Daarom hebben we ons gericht op het ontwikkelen van instrumenten die niet alleen nauwkeurig zijn, maar ook lichtgewicht en ergonomisch ontworpen zijn. Door het verminderen van het gewicht van de instrumenten verminderen we het risico op letsel bij onze medewerkers.

 

Machinebesturing met Total Stations: Veiligheid en Efficiëntie in één

Een van de innovaties die Geocentrum heeft geïntroduceerd in de bouwsector is machinebesturing met behulp van total stations. Total stations zijn geavanceerde meetinstrumenten die worden gebruikt voor het nauwkeurig bepalen van afstanden, hoeken en coördinaten op een bouwplaats. Door deze total stations te integreren met machines, zoals graafmachines en bulldozers, kunnen we machinebesturing mogelijk maken.

Dit heeft enorme voordelen op het gebied van veiligheid. Voorheen moesten machinisten regelmatig uit hun cabine stappen om metingen uit te voeren of de positie van de machine aan te passen. Dit bracht hen in direct contact met potentieel gevaarlijke situaties op de bouwplaats. Met machinebesturing via total stations hoeven machinisten echter niet meer uit hun cabine te komen, waardoor hun blootstelling aan risico's wordt verminderd.

 

Veiligheidscultuur bij Geocentrum

Bij Geocentrum geloven we sterk in het creëren van een veiligheidscultuur binnen onze organisatie. Dit betekent dat veiligheid niet alleen een prioriteit is tijdens het werk, maar een integraal onderdeel vormt van alles wat we doen.

Onze medewerkers worden regelmatig getraind in veiligheidsprocedures en het juiste gebruik van meetinstrumenten. Dit helpt hen om bewust te blijven van mogelijke risico's en hoe ze deze kunnen minimaliseren. Bovendien moedigen we een open communicatie aan, waarbij medewerkers worden aangemoedigd om eventuele veiligheidsproblemen of suggesties voor verbetering te delen.

 

Toekomstige Ontwikkelingen in Veiligheid op de Werkplek

Terwijl we vooruit kijken, blijven we bij Geocentrum streven naar verdere verbeteringen op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk. Een van de gebieden waar we ons op richten, is de ontwikkeling van geavanceerde sensortechnologieën die realtime monitoring van omgevingsfactoren mogelijk maken. Door bijvoorbeeld sensoren toe te voegen aan onze meetinstrumenten, kunnen we gevaarlijke omstandigheden zoals gevaarlijke gassen of instabiele bodems detecteren voordat ze een bedreiging vormen voor onze medewerkers.

Daarnaast blijven we werken aan het verbeteren van onze machinebesturingssystemen, met als doel het nog gemakkelijker en veiliger maken van het werken op bouwplaatsen. We onderzoeken bijvoorbeeld manieren om autonome systemen te integreren die machinisten helpen bij het vermijden van obstakels en het navigeren door complexe omgevingen.

 

Conclusie

Op deze Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk is het belangrijk om stil te staan bij de rol die bedrijven spelen bij het waarborgen van een veilige werkomgeving. Bij Geocentrum streven we er voortdurend naar om onze bijdrage te leveren aan veiligheid en gezondheid in de bouwsector, met behulp van geavanceerde meetinstrumenten en innovatieve technologieën. Door samen te werken met onze partners en klanten, hopen we een veiligere toekomst te creëren voor iedereen die werkzaam is in de bouw.

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.